گناهان کبیره:دروغ

گناهان کبیره:دروغ

دسته بندی : <-CategoryName->

            

انسان دارای عقل،  طور فطری احکامی در حوزه نظری و عملی دارد که بینش ها و نگرش های او را سامان می دهد. از این رو بنیاد زندگی انسانی را می بایست بر پایه خردورزی و تعقل دانست. از نظر آموزه های وحیانی اسلام، هرجا عقل حضور یافت و مردم خردورزی و تعقل کردند، دین و زندگی هنجاری (حیاء) نیز حضور می یابد؛ زیرا زندگی دینی و هنجاری جز با تعقل و خردورزی تحقق نخواهد یافت.

از جمله احکام نظری عقل، شناسایی حق و باطل و تشخیص آن است؛ در حوزه عقل عملی نیز از مهمترین احکام عقل، ارزش گذاری مبتنی بر حق و باطل است که در شکل بایدها و نبایدها تعریف می شود و به عنوان حسن و قبح عملی احکام اخلاقی صادر می گردد.

از نظر عقل عملی، عدل امری ارزشی و حسن است و در مقابل، ظلم، قبیح و ضدارزشی است؛ چنان که صداقت و راست گویی امری ارزشی و دروغ و کذب، امری قبیح و زشت است.

 

نویسنده در این مطلب با مراجعه به آموزه های وحیانی اسلام، بر آن است تا یکی از سخنان حضرت امام حسن عسکری(ع) را درباره دروغ تبیین نماید و به تحلیل و تبیین علل و چرایی صدور این سخن بپردازد. اینک در سالروز شهادت حضرت امام حسن عسکری (ع) این مقاله تقدیم خوانندگان گرامی می شود:

دروغ، کلید خانه زشتی ها

حضرت امام حسن عسکری(ع) درباره دروغ و کذب وجایگاه خطرناک آن در شقاوت بشر می فرماید: جعلت الخبائث فی بیت و جعل مفتاحه الکذب؛ تمام پلیدیها در خانه ای نهاده شده و کلید آن دروغ است. (بحارالانوار ج ۷۸، ص ۳۷۷؛ و نیز جامع السعادات، ج ۲، ص ۳۲۲)

بی گمان این سخن امام حسن عسکری(ع) یکی از جوامع الکلم است که می بایست مورد تحلیل و تبیین دقیق قرارگیرد؛ زیرا ساختار جملات و کلماتی از این دست که به آن جوامع الکلم می گویند، همانند فرمول علمی است که در یک عبارت و اصطلاح کوتاه گفته می شود. از این گونه جملات به عنوان اصول کلی نیز یاد می شود که قوانین و احکام بسیاری از آن استخراج می شود.

امام حسن عسکری(ع) برای تبیین یکی از اصول کلی که صداقت است، به بیان ضد آن توجه داده تا با شناسایی کذب و دروغ، جایگاه حقیقی راستگویی و صداقت در سعادتمندی دنیا و آخرت بشر روشن شود؛ زیرا یکی از راه های شناسایی و معرفت به امری، مطالعه حقیقت و آثار ضد و نقیض آن است؛ چرا که: «تعرف الاشیاء باضدادها؛ چیزها با ضد خودشان شناخته می شود.

از آن جایی که ضدصداقت و راستی، کذب و دروغ است، «ترتیب العین، خلیل فراهیدی، ج ۲، ص ۹۷۷، «صدق») شناخت حقیقت دروغ و آثار آن می تواند ما را در فهم و شناخت حقیقت صدق و آثار آن یاری رساند.

صدق یا صداقت و راستی در فرهنگ ها و لغت نامه های عربی و فارسی به معنای مطابقت و هماهنگی گفتار با اعتقاد باطنی و نیز مخبر عنه آمده است؛ «مفردات الفاظ قرآن کریم، راغب اصفهانی، ص ۴۷۸، «صدق») در قرآن این واژه با اشتقاقات خود در کنار واژگان دیگری چون حق و وقول سدید (احزاب، آیه ۷۰) همین معنا را می رساند.

از نظر قرآن صداقت در گفتار، از اسباب اصلی اصلاح اعمال و رفتارهای هنجاری و اخلاقی است. (احزاب، آیات ۷۰ و ۷۱) انسان ها در سایه صداقت و راستی به رشد معنوی و انسانی دست می یابند (مریم، آیات ۵۶ و ۵۷) و حتی یکی از بسترهای کلیدی دست یابی به مقام منیع و بلندنبوت از سوی خداوند معرفی می شود. (مریم، آیات ۴۱ و ۵۶)

از نظر قرآن، صداقت و راستی، آدمی را به سمت رستگاری می برد (مائده، آیه ۱۱۹) زیرا انسان های صادق، انسان های درستکاری هستند (احزاب، آیات ۷۰ و ۷۱) که در برابر احکام نظری و عملی عقل و فطرت و آموزه های مبتنی بر فطرت اسلام (روم، آیه ۳۰) تسلیم هستند و به همه از سر اخلاص و تسلیم عمل می کنند (محمد، آیات ۲۰ و ۲۱)

خداوند انسان صادق و راستگو را بسیار تکریم می کند و اصولا کرامت انسانی را در صداقت او می داند (مریم، آیات ۴۱ و ۵۶) زیرا صداقت چنان که گفته شد مطابقت قول با باطن یا حقیقت خارجی است و از آن جایی که حقیقت همان معنای دیگر هستی و خداست، (فصلت، آیه ۵۳) انسان صادق جز انسان خدایی و متاله نیست. بنابراین چنین انسانی قابل تکریم است و بزرگواری هر کسی را می بایست در صداقت و راستی او جست.

بنابراین، صداقت نمی تواند با دروغ جمع شود؛ زیرا انسان کاذب و دروغگو کسی است که سخنی خلاف حقیقت، ناحق و ناروا بر زبان می آورد (فرهنگ فارسی، ج۲، ص ۱۵۱۶) چنین انسانی، چون خلاف طبیعت هستی و خداوند گام برمی دارد، از مسیر رشد معنوی بازمانده و از مسیر حقی که به حق می رسد دور گشته است.

از نظر خداوند، دروغ از مصادیق بارز ظلم است (آل عمران، آیه ۹۴؛ انعام، آیات ۲۱ و ۹۳ و آیات دیگر) که عقل عملی آن را قبیح و زشت می داند و به آن حکم می کند تا به عنوان یک نباید اخلاقی و ضدارزشی و ضدهنجاری از آن پرهیز شود؛ زیرا دروغ آثار زیانباری (غافر، آیه ۲۸) را متوجه شخص و جامعه می سازد که از جمله آنها نفاق (توبه، آیه ۷۷)، محرومیت از هدایت به سوی رشد و کمال فرد و اجتماعی (غافر، آیه ۲۸؛ زمر، آیه ۳)، محرومیت از رستگاری (یونس، آیه ۶۹؛ نحل، آیه ۱۱۶)، محرومیت از درک آیات و نشانه های حقانیت خداوند و راه درست انسان شدن (جاثیه، آیات ۷ و ۸)، روسیاهی در دنیا و آخرت (زمر، آیه ۶۰) و خواری و ذلت در میان مردم از جمله آنهاست. رسول گرامی اسلام(ص) در این باره می فرماید: از دروغ گفتن خودداری کنید؛ زیرا انسان را روسیاه می کند. (مستدرک الوسائل، ج۲/ص ۱۰۰)

امام حسن عسکری(ع) دروغ را کلید همه خباثت ها و زشتی ها برمی شمارد؛ زیرا انسان با کلید دروغ در خانه ای را می گشاید که جز زشتی، قباحت، خباثت در آن نیست و ریشه همه پلیدی ها و گناهان و منکرات و فواحش، دروغ است.

اینکه امام حسن عسکری(ع) بر واژه خباثت تاکید دارد، از آن روست که خبث (به ضم خاء) به معنای پلیدی و زشتی است. از این روست که هر زشت و قبیحی چون کفر و شرک و معصیت را خبث گفته اند.

معنای خباثت

برخی گفته اند که خبث معنای عامی دارد که در برگیرنده همه زشتی ها و مکروهات و پلیدی هاست. خباثت کلامی را شتم و دشنام می گویند، چنان که خباثت فکری را کفر، خباثت غذایی را حرام، خباثت نوشیدنی را ضرر می گویند. در برخی از روایات از استعاذه به خدا از خبث و خباثت سخن به میان آمده که مراد از آن نجاست است که شامل بول و غائط و نیز شیاطین می شود.

بنابراین، هر زشتی و پلیدی که انسان بتواند در هر شکل و قالب تصور کند، در واژه خباثت نهفته است. کسی که بخواهد به درون این لجنزار برود و خود را آلوده به همه کثافات و نجاسات بکند، از کلید دروغ استفاده می کند؛ زیرا با باز کردن این خانه بسته و لجنزار زشتی ها و کثافت ها و نجاست ها و پلیدی ها به وسیله دروغ می تواند سرتاپا از درون و برون خود را بیالاید و زشت و مکروه کند.

رسول گرامی اسلام(ص) درباره بویی که از زشتی دروغ بر می آید سخن جالبی دارد. کسی که دروغ می گوید به درون خانه ای می رود که آلوده به زشتی ها و نجاسات و خباثت هاست و لذا بوی بد آن جا را می گیرد و وقتی کسی با او دیدار می کند این بوی بد به مشام آدمی می رسد. آن حضرت(ص) فرموده است: هرگاه مومن بدون عذر (موجه شرعی) دروغ بگوید هفتاد هزار فرشته او را لعنت می کنند و از قلبش بوی گندی بیرون می آید که تا به عرش می رسد، آن گاه نگهبانان عرش بر او لعنت می فرستند. (مستدرک الوسائل، ج۲، ص۱۰۰، سفینه البحار، ج۲، ص ۴۷۴، جامع السعادات، ج۲، ص۳۲۲)

براین اساس در آیات و روایات از دروغ به شدت پرهیز داده شده و همه بدبختی ها و شقاوت های آدمی به شکلی مرتبط به دروغ دانسته شده است. در روایاتی آن را جزو بزرگ ترین گناهان کبیره در کنار شرک به خداوند قرار می دهند. از جمله رسول گرامی اسلام(ص) می فرماید: آیا شما را از بزرگ ترین گناهان خبر ندهم؟ بزرگ ترین گناه شرک به خدا و بدرفتاری نسبت به پدر و مادر و دروغ گفتن است. (جامع السعادات، ج۲، ص ۳۲۲)

به هر حال، دروغ را می بایست بدترین کنش، واکنش، منش و خصلت آدمی دانست که عقل و شرع از زشتی و قباحت و خباثت آن به اشکال گوناگون خبر داده و از نزدیکی به آن پرهیز می دهند.

حضرت امام محمدباقر(ع) نیز همین مطلب را به شکل دیگری درباره کلید بودن دروغ برای هر بدی و زشتی بیان فرموده است، آن حضرت می فرماید: خداوند متعال برای شر و بدی قفل هایی قرار داده و کلید آن قفلها شراب است و دروغ از شراب هم بدتر است. (وسائل الشیعه، ج۸، ص ۵۷۲، نیز اصول کافی، ج۲، ص ۳۳۹، حدیث ۳)

حضرت علی(ع) درباره زشتی دروغ فرمودند: بیماری دروغ زشت ترین بیماری است (مستدرک الوسائل، ج۲، ص۱۰۰)

همه انسان ها به ویژه مومنان می بایست از نزدیکی به دروغ حتی به عنوان مصلحتی آن پرهیز کنند چه رسد که به صورت خصلت و منش مومن درآید که در این صورت شکی نیست که این شخص یا اصولا در ایمان داشتن نفاق می ورزد یا اصلا ایمانی ندارد و به ظاهر در میان مومنان زندگی می کند، زیرا دروغ بنیاد ایمان را می کند و خانه آن را ویران می کند، پس در دلی که ایمان هست، دروغ راه نمی یابد و در جایی که دروغ راه یافت، ایمانی نیست.

حضرت امام محمدباقر(ع) درباره نقش مخرب دروغ در تخریب خانه ایمان فرموده است: دروغ ویران کننده ایمان است. (بحارالانوار، ج۶۹، ص ۲۴۷)

رسول گرامی اسلام(ص) نیز در بیان این مطلب می فرماید: سه خصلت است که در هر کس باشد مناقق است هر چند روزه بگیرد و نماز بخواند و خود را مسلمان بداند: ۱-در امانت خیانت کند، ۲-در سخن دروغ بگوید، ۳-در وعده تخلف کند. (محجه البیضاء، ج ۵، ص۲۳۸، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۲۶۹)

امام رضا(ع) نیز در این رابطه روایت می کند که از پیامبر اکرم(ص) سوال شد: آیا انسان با ایمان ممکن است ترسو باشد؟ فرمود: آری. سوال شد: امکان دارد بخیل باشد؟ فرمود: آری. آیا ممکن است دروغ گو باشد؟ فرمود: نه. (وسائل الشیعه، ج۸، ص۵۷۳، جامع السعادات، ج۲، ص ۳۲۲)

لزوم اجتناب از شنیدن دروغ

از نظر قرآن، دروغ گفتن از گناهان کبیره است که خداوند وعده عذاب دوزخ را به مردم داده است. پس مومنان می بایست از دروغ به عنوان گناه کبیره اجتناب ورزند؛ (حج، آیه ۳۰) زیرا یکی از معانی زور، دروغ است. (مفردات الفاظ قرآن کریم، راغب اصفهانی، ص ۳۸۷، «زور») این حکم خداوند که حکم شرعی است در حقیقت امضا و تأیید همان حکم عقل است که هرگونه ظلمی را به عنوان باطل مردود و زشت و قبیح می شمارد.

خداوند افزون بر اینکه از دروغگویی باز می دارد و به صداقت و راستگویی فرمان می دهد، همچنین از شنیدن دروغ پرهیز می دهد. از این رو استماع دروغ، کاری ناپسند دانسته شده که موجب بی ارزشی انسان می شود. (مائده، آیات ۴۱ و ۴۲) خداوند به پیامبر(ص) می فرماید: بر گمراهی آنان متأسف و محزون نباش. از این عبارت فهمیده می شود که چنین افرادی شایستگی و ارزش هدایت را از دست داده و به انسان های بی ارزشی تبدیل شده اند که دیگر شایسته هدایت و توجه به عنوان یک انسان نیستند. به سخن دیگر، استماع دروغ و گرایش به آن، موجب می شود که انسان کرامت و شایستگی و شرافت انسانی خود را از دست بدهد و دیگر ارزش توجه نداشته باشد.

از نظر قرآن کسانی گرایش به شنیدن دروغ دارند که با ظاهر ایمانی چون یهودیان کافر و منافقان، در جامعه اسلامی می گردند. اینان ظاهری انسانی دارند ولی از انسانیت که شناخت حق، حق مداری و باطل گریزی و نیز صداقت و عدالت جویی و کذب و ظلم گریزی است، هیچ بهره ای نبرده اند. بنابراین، نمی بایست به این افراد اصولا توجه به عنوان انسان مبذول داشت.

خداوند می فرماید تنها کسانی به شنیدن دروغ گرایش و علاقه نشان می دهند که انسانیت خویش و ایمان و عقل حیایی و دینداری خود را از دست داده و مانند یهودیان کافر و منافقان درآمده باشند. این دسته از افراد جامعه اسلامی همانند کافران یهودی می بایست منتظر عذاب الهی باشند و امید هدایت نداشته باشند. (مائده، آیات ۴۱ و ۴۲)

البته عذاب الهی که گریبانگیر این افراد می شود اختصاص به عذاب های خوارکننده اخروی ندارد، بلکه در همین دنیا نیز گرفتار خواری و ذلت خواهند شد و بوی گند و خباثت و کثافت و نجاست دروغ ایشان را در همین دنیا خوار و ذلیل و روسیاه می کند. (همان آیات)

انسان های دروغ گو به حال خود رها می شوند. امام سجاد(ع) در نیایش خود به این نکته لطیف و کلیدی که بارها در قرآن به اشکال گوناگون بیان شده اشاره داشته و می گوید: «خدایا! شاید مرا در جایگاه دروغگویان یافتی که به حال خود رهایم کردی. (مفاتیح الجنان، دعای ابوحمزه ثمالی)

مؤمن حتی اگر به شکل موردی دروغ بگوید از بسیاری از چیزها در همین دنیا محروم می شود. حضرت امام صادق(ع) می فرماید: مردی که دروغ بگوید به خاطر دروغگویی اش، از خواندن نماز شب محروم می شود. (سفینه البحار، ج۲، ص۴۷۳)

از جمله آثار دروغگویی های موردی می توان به سخن رسول گرامی اسلام(ص) اشاره کرد که فرموده است: دروغ روزی انسان را کم می کند. (جامع السعادات، ج۲، ص۳۲۲) همچنین حضرت صادق(ع) درباره اثر دیگر دروغگویی می فرماید: خداوند فراموشی را بر دروغ پردازان مسلط می سازد. (بحارالانوار، چاپ بیروت، ج ۶۹، ص۲۵۱)

لزوم تخلق به اخلاق الله

برای رهایی از افتادن در خانه خباثت ها و زشتی ها و پلیدی ها لازم است که انسان اخلاق خود را اخلاق خدایی کند. در روایات است: تخلقوا باخلاق الله؛ تخلق به اخلاق الهی پیدا کنید. (بحارالانوار، ج۶۱، ص۱۲۹، باب ۴۲، الحجه السادسه )

اخلاق خدایی یعنی همان چیزهایی که خداوند در قرآن به عنوان صفات نیک انسانی از آن یاد کرده و به آن فرمان داده است. کسی که خلق قرآنی یافت، در حقیقت خلق خدایی یافته است؛ زیرا خداوند در آیات قرآنی راه رشدی و کمال یابی انسان و تقرب به خود را بیان کرده و موانع را نیز در کنار بیان اسباب و عوامل تقرب ذکر نموده است. بنابراین انسان با عمل به واجبات و مستحبات و ترک مکروهات و محرمات می تواند اخلاق خدایی بیابد.

امامان معصوم(ع) از جمله امام حسن عسگری(ع) که خداوند ایشان و دیگر امامان را نفس پیامبر(ص) دانسته است (آل عمران، آیه۱۶ و آیات و روایات دیگر) همانند متخلق به اخلاق الهی و خلقه القرآن بود به تصریح دوست و دشمن دارای اخلاق رسول اللهی بودند و خود در زندگی خویش با اسوه قراردادن پیامبر(ص) طابق النعل بالنعل به گونه ای عمل کرده اند. (احزاب، آیه۲۱) که دیگران خلق ایشان را خلق رسول الله(ص) می دانستند. ابن اثیر در این باره نوشته است: امالحسن بن علی العسگری(ع) فقد کانت اخلاقه کاخلاق رسول الله(ص)؛ خلق و خوی امام حسن عسگری(ع) همچون خلق و خوی رسول خدا بود.

از فرزند بزرگوار ایشان حضرت امام مهدی(عج) نقل شده است که درباره خلق و خوی پدرگرامی اش می فرماید: کان «الامام العسگری(ع) نورا ساطعا و قمرا زاهرا اختارالله له ما عنده فمضی علی منهاج آبائه خذوالنعل بالنعل؛ او نوری فروزان و ماهی درخشان بود که خداوند آنچه را نزد خود بود برای او برگزید. او راه و روش پدران بزرگوار خودرا گام به گام دنبال کرد تا رحلت فرمود.

آن حضرت (ع) از مؤمنان و شیعیان خود خواسته است تا در زندگی خویش فضایلی که خداوند در قرآن بیان کرده بویژه دو خصلت اصلی را داشته باشند که برتر از آن فضیلت و خصلتی نیست: خصلتان لیس فوقهما شیء: الایمان بالله و نفع الاخوان؛ دو خصلت است که بالاتر از آنها چیزی نیست: ایمان به خدا و سود رساندن به برادران.

هر شیعه ای می بایست به گونه ای عمل کند که کسی نتواند تفاوتی میان مأموم و امام بیابد و ببیند؛ از این رو امام حسن عسکری(ع) می فرماید: اتقوالله و کونوا لنا زینا ولاتکونوا علینا شیئاً؛ تقوای الهی پیشه کنید و مایه زینت ما باشید، نه مایه سرشکستگی ما.

چنان که گفته شد، از نظر آن حضرت(ع) بهترین چیز در زندگی صداقت و بدترین چیز کذب و دروغ است. از افتراء و نفاق به عنوان مصادیق دروغ پرهیز می دهد و می فرماید: بئس العبد عبدا یکون ذا وجهین و ذالسانین؛ چه بد بنده ای است که دورو و دو زبان باشد.

امام عسکری(ع) در بیان ارزش صداقت عملی در زندگی مؤمنان ازطریق پرهیز از هر زشتی و پلیدی می فرماید: من کان الورع سجینه و الکرم طبیعته و الحلم خلته ، کثرصدیقه؛ کسی که پارسایی خوی او و بخشندگی طبیعت او و بردباری خصلت او باشد، دوستانش بسیار شوند. (مسند الامام العسکری، ص ۲۸۹)

از آنجایی که زشت ترین چیز در نزد آن حضرت دروغ است، پس لازم است که از آن به عنوان عامل همه بدبختی ها و خواری ها پرهیز کرد؛ چرا که امام حسن عسکری(ع) می فرماید: ما اقبح بالمؤمن ان تکون له رغبه تذله؛ چه زشت است برای مؤمن دلبستگی به چیزی که او را خوار می کند. (تحف العقول، ص۵۲۰) بی گمان دروغ همان چیزی است که خواری انسان را در دنیا و آخرت سبب می شود. پس لازم است که از آن پرهیز کند تا از بوی بد و گند آن در دنیا و آخرت در امان ماند  دروغ 

  دروغ از جمله گناهان کبیره بلکه قبیح‌ترین گناهان و زشت‌ترین آنها می‌باشد که آدمی با این صفت در دیده‌ها خوار و در نظرها بی ارزش و بی اعتبار می‌شود.
 
دروغ از منظر قرآن کریم:
  در قرآن کریم آیات متعددی در زمینه دروغ وجود دارد که در اینجا به چند نمونه اشاره می­شود:
«ای کسانی که ایمان آورده‌اید، ‌چرا چیزی می‌گویید که انجام نمی‌دهید و نزد خدا سخت ناپسند است که چیزی را بگویید و انجام ندهید[9]
 
با توجه به این آیه معلوم می‌شود که دروغ در نزد خدای متعال ناپسند شمرده شده است و موجب دوری انسان از خدا می‌شود که این خود عذاب روحی بس بزرگی است و در کنارش عذاب دوزخ را نیز در برخواهد داشت.
در جایی دیگر از قرآن کریم خداوند متعال مي‌فرماید:
«تنها کسانی دروغ پردازی می‌کنند که به آیات خدا ایمان ندارند و آنان خود دروغگویانند[10]
 
با توجه به این آیه، فرد دروغگو به قدری از سوی خداوند مورد مذمت قرار گرفته که او را بی ایمان معرفی کرده و هیچ فرد بی ایمان مؤمن تلقی نمی‌گردد.
در آیه‌ای دیگر می‌فرماید: در حقیقت خداوند آن کسی را که دروغ پرداز ناسپاس است هدایت نمی‌کند.[11]
و یا در آیات دیگر می فرماید: دروغگو مستحق لعنت و سزاوار خشم پروردگار عالم است.[12]
 
دروغ در روایات:
  اخبار وارده در بزرگی گناه دروغ و شدت عقوبت و مفاسد مترتب بر آن زیاد می‌باشد که در این قسمت به برخی از روایات اشاره می‌شود.
پیامبر اکرم(ص) فرمود:
«مؤمن هرگاه بدون عذر دروغی بگوید هفتاد هزار ملک او را لعنت می‌کنند و بوی بدی از قلبش بیرون می‌آید که تا به عرش می‌رسد و خداوند به سبب این دروغ،‌ گناه هفتاد زنا که کمترین آن زنای با مادر است را برای او می‌نویسد[13]
 
و یا در جایی دیگر می‌فرماید:
«از دروغ بپرهیز که روی دروغگو را سیاه می‌کند[14] [15]
مردی از رسول خدا(ص) پرسید: «چه عملی سبب دخول در آتش است؟ حضرت فرمود: دروغ. زیرا دروغ سبب فجور و فجور سبب کفر و کفر سبب دخول در آتش است.»[16]
دروغ سبب گرفتن صورت انسانی از دروغگو است؛ یعنی صورت برزخی‌اش انسان نیست. رسول خدا(ص) به حضرت زهرا(س) فرمود: در شب معراج زنی را دیدم که سرش مانند خوک و بدنش مانند بدن الاغ بود و سبب آن فتنه انگیزی و دروغ بود.[17]
در روایتی دیگر پیامبر اکرم(ص) ریشه دروغ را در کمبودها و پستی‌های انسان چه از لحاظ روحی و یا جسمی بیان فرموده است: دروغگویی از پستی روح ریشه می‌گیرد.[18]
در روایتی دیگر حضرت امیرالمومنین(ع) می‌فرماید: ‌بزرگترین گناهان نزد خدا، زبان دروغگو است.[19]
 
علل دروغگویی:
علل متعددی را می توان برای دروغگویی مطرح کرد:
1-  حسد: برادران یوسف به خاطر حسادتی که به او داشتند از پدرشان خواستند که فردا او را با ما (به خارج شهر) بفرست، تا غذای کافی بخورد و تفریح کند و ما نگهبان او هستیم.[20]
2-  شیطان: از مصادیق بارز دروغگویان در فرهنگ قرآن، شیاطین هستند. ‌آنجا که خداوند می‌فرماید: «آیا به شما خبر دهم که شیاطین بر چه کسی نازل می‌شوند؟ آنها بر هر دروغگوی گنهکار نازل می‌شوند.»[21]
3-  گناه: از دیگر عواملی که سبب دروغگویی می‌شود، گناه و معصیت است. در قرآن کریم می‌خوانیم: «اینها آیات خداوند است که ما آن را به حق به تو تلاوت مي‌کنیم اگر آنها به این آیات ایمان نیاورند،‌به کدام سخن بعد از سخن خدا و آیاتش ایمان می‌آورند، وای بر هر دروغگوی گنهکار.»[22]
4-    مکر زنانه: از دیگر مصادیق علل دروغگویی، مکر زنانه است که در سورة یوسف از زلیخا سخن به میان آمده است: «و هر دو به سوی در، دویدند و پیراهن او(یوسف) را از پشت پاره کرد و در این هنگام، شوهر آن زن را کنار در یافتند و آن زن گفت: کیفر کسی که بخواهد به اهل تو خیانت کند جز زندان و یا عذاب دردناک چه خواهد بود؟ یوسف گفت: او را به اصرار به سوی خود دعوت کرد و در این هنگام شاهدی از خانواده آن زن شهادت داد که اگر پیراهن او از پیش رو پاره شده، آن راست مي‌گوید و او از دروغگویان است.»[23]
5-  حفظ موقعیت اجتماعی: گاهی انسان از یک مقام خاص اجتماعی برخوردار است و گاهی در اجراء و اداره  امور محوله و مسئولیتی که به عهده گرفته کوتاهی مي‌کند و به عللی از جمله ضعف و یا سوء مدیریت توفیق حاصل نمی‌شود لذا وقتی از طرف مقام بالاتر مورد سؤال قرار می‌گیرد برای حفظ منصب و عنوان اجتماعی و پوشاندن عیوب و لغزشهای خود متوسل به دروغ می‌شود و حفظ موقعیت خود را در گفتن مطالب خلاف واقع مي‌داند.
6-  جلب منافع و دفع مضرات: گاهی انسان مشاهده می‌کند که ضرری متوجه او و منفعتی متوجه دیگری شده است. برای اینکه این زیان را از خود دور و متوجه دیگری سازد و یا منفعتی را که متوجه دیگری شده به سوی خود جلب نماید و به لحاظ اینکه اقتضاء طبع انسان جلب منفعت و دفع ضرر خویش است، این حالت انگیزه‌ای بسیار قوی در جهت گفتن دروغ به شمار می‌رود.[24]
 
آثار دروغ:
  دروغگویی مانند سایر بیماری‌های روانی و عاطفی، ابتدا از یک مسأله کوچک و ساده آغاز می‌شود. چنانچه به موقع درمان نشود به یک بیماری روحی تبدیل می‌شود که مشکلات بسیاری را برای فرد مبتلا  و دیگران فراهم می‌سازد. از نظر روانی، دروغگویی، برقرار کردن نوعی رابطه بیمارگونه با دیگران است که علاوه بر شخص،‌ دیگران را نیز دچار ناراحتی و مشکل مي‌کند. دروغگویی عامل اصلی فسادهای دیگر است، بطوریکه شابد بتوان گفت کلید ورود به سایر فسادها است. برخی از عوارض و پیامدهای دروغگویی عبارتند از:
1-  بی اعتباری دروغگو: زندگی در اجتماع بر اساس نوعی اعتماد نسبی دو جانبه استوار است. دروغ به این اعتماد لطمه می‌زند و موجب اختلال در روابط بین افراد شده و بدبینی را بین آنان پدید می‌آورد. همچنین فاش شدن دروغ شخص مبتلا باعث می‌شود تا آبروی او را بریزد و ارزش و اعتبار خود را از دست دهد. حضرت علی(ع) می‌فرماید:‌سزاوار است که مسلمانان از دوستی و برادری با دروغگو اجتناب کنند؛ زیرا او آنقدر دروغ می‌گوید که راستش را هم باور نمی‌کنند.[25]
2-  از بین رفتن ایمان درغگو: کسانیکه به گفته‌های یک دروغگو اعتماد مي‌کنند و آن را می‌پذیرند به گمراهی کشیده خواهند شد. این امر در مسائل فکری و اعتقادی موجب تباهی ایمان و عقیده افراد می‌گردد. همچنین دروغگو برای رسیدن به هدف و مطلوب خویش، دروغ را ابراز مؤثر در نتیجه کار می‌داند و این همان شرک خفی است و نشانگر ضعف ایمان دروغگو نسبت به تأثیر خداوند متعال بر امور است. امام محمد باقر(ع) می‌فرماید: »دروغ خانه ایمان را ویران می‌سازد.»[26]
3-  بی آبرویی: از دیگر زیان‌های اجتماعی دروغ، بی آبرویی است. دروغ‌های زیادی که از دروغگو کشف شد، رسوایی او که مکرر گردید، بی آبرویی نصیبش می‌شود. رسوایی دروغگو،‌ کشف دروغ اوست و بی آبرویی دروغگو، بی­حیثیت و بی­ارج شدن اوست. عقلا و خردمندان، همیشه بدنبال حیثیت و آبرو می‌روند. ثروتمند، ثروت خود را برای خریدن حیثیت و آبرو صرف می‌کند. قدرتمند، قدرت خود را برای رسیدن به این موقعیت به کار می‌اندازد. دانشمند، از دانش خود، برای جلب افکار عمومی، بهره برداری می‌کند. محبوب­ترین چیزها نزد عقلاء حیثیت و آبرومندی می‌باشد و آخرین هدف آن‌ها همین خواهد بود؛ چون تمام دارایی خود را فدای آن می‌کنند، ولی دروغگو، با دست خود این موقعیت را از بین مي‌برد.[27]
رسول خدا(ص) فرمود: کم آبروترین مردم کسی است که دروغ مي‌گوید.[28]
4-  بدبینی مردم: دروغگو مورد سوء ظن و بدبینی مردم است و گاهی کار او از این هم بالاتر می‌رود و بر اثر دروغ مورد تنفر قرار خواهد گرفت.[29]
5-  فقر: راستی و درستی، ثروت را می‌افزاید؛ چون دارنده آن ایجاد اعتبار می‌کند. دروغگویی سرمایه را راکد نگاه می‌دارد، زیرا نه تنها جلوگیری از پیدایش اعتبار می‌کند، بلکه اعتبار موجود را نیز می‌برد و کسی به وعده با او معامله نمی‌کند، چون اعتبار ندارد. به وعده دروغگو اعتماد نمی‌شود چون اعتماد کردن به او بر خلاف عقل است. امیرالمومنین علی(ع) می‌فرماید: عادت به دروغ، فقر می‌آورد.[30]
6-  فراموشی: یکی از بیماری‌های روانی که دروغگو بدان گرفتار می‌شود، فراموشی است. امام صادق(ع) می‌فرماید: از چیزهایی که خدا به زیان دروغگویان کمک کرده، فراموشی است.[31]
7-  پرده دری و بی شرمی: اگر کشف دروغ، روحیه دروغگو را متزلزل نکند و او همچنان به دروغگویی ادامه دهد، کشف‌های پی در پی، شرم را از او می‌برد و وی را دروغگوی حرفه‌ای می‌سازد و دیگر، از آنکه عیبش آشکار شود، ابایی ندارد. با خود می‌گوید: مردم همه مرا شناخته‌اند. پنهان ساختن دیگر چه سودی دارد و دیگر نه از ارتکاب گناه ابایی دارد و نه از فاش شدن آن. امام معصوم(ع) فرمود: از دروغ بپرهیزید، سرانجام دروغ، پرده دری است و سرانجام پرده‌دری آتش دوزخ است.[32]
 
مجوزات دروغ:
1- حفظ جان و مال و عرض مسلمانان: پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: به خدا سوگند دروغ یاد کن و برادرت را از کشته شدن نجات بده.[33]
همچنین راوی می‌گوید: از امام هشتم امام رضا(ع) سؤال کردم درباره مردی که از سلطان بر مال خویش می‌ترسد که مالش را به زور و ناحق از او بگیرد، ‌سپس به دروغ سوگند می‌خورد تا اینکه از ظلم سلطان نجات یابد. حضرت فرمود: باکی بر او نیست و نیز می‌گوید: از امام سؤال کردم که آیا همانگونه که انسان برای حفظ مال خویش جایز است سوگند بخورد، برای حفظ مال برادر دینی خود نیز می‌تواند سوگند دروغ متوسل شود؟ حضرت فرمود: آری.[34]
و نیز امام صادق(ع) فرمود: سوگند اقسامی دارد که یک قسم آن این است که انسان در راه خلاص و نجات مال یا جان مسلمانی از دست سارق یا هر متجاوز دیگری سوگند به دروغ بخورد، چنین سوگندی نه تنها کفاره ندارد بلکه اجر هم دارد.[35]
2- اصلاح ذات البین: هر گاه دو نفر از یکدیگر کدورت و کینه‌ای داشته باشند و با هم قطع رابطه کنند برای اصلاح و آشتی دادن آنها دروغ گفتن جایز است یعنی گفتن مطالبی که موجب رفع کدورت‌ها و دشمنیها و برقراری روابط دوستانه و صمیمانه گردد، و همانگونه که برای رفع و درمان خصومتها و اصلاح روابط میان مسلمانان دروغ گفتن جایز است برای رفع و پیشگیری از خصومتها و دشمنیها نیز گفتن دروغ جایز است. بنابراین هرگاه راستگویی باعث وقوع فتنه و ایجاد دشمنی میان دو مسلمان و دروغگویی مانع فتنه و موجب دوستی و صمیمیت و ارتباط و الفت شود، آن راست، مذموم و این دروغ، ممدوح خواهد بود..[36]
3- جنگ و اموری سری: انسان می‌تواند در جنگ برای تقویت روحیه نیروهای خودی و تضعیف روحیه نیروهای دشمن در جهت عدم آگاهی دشمن از میزان عده و تاکتیکهای جنگی و گمراه ساختن اذهان دشمن از تصمیمات و برنامه‌ها و غافلگیری، اطلاعات و آمار کذبی را انتشار دهد و حتی جایز است که در میان صفوف دشمن مطالب دروغی را شایع نموده و با ایجاد جنگ روانی همه جانبه، زمینه شکست دشمن و پیروزی مسلمین را فراهم کند.
چنانکه وقتی پیامبر گرامی(ص) در جنگ احزاب اطلاع یافت که بنی قریظه با مشرکان و ابی سفیان متحد شده‌اند و پیمان بسته‌اند که هرگاه با سپاهیان توحید بجنگند آنها را یاری خواهند کرد، پیامبر خطبه‌ای برای سپاه اسلام ایراد فرمود: بنی قریظه به ما پیام داده‌اند که هرگاه ما با ابوسفیان بجنگیم ما را یاری خواهند کرد، چون این خبر به ابوسفیان رسید، گفت: یهود(بنی قریظه) خیانت کردند. پس مشرکین از منطقه جنگی فرار کردند.[37]بدین ترتیب بین صفوف و قوای دشمن تفرقه و تزلزل ایجاد شد و بالاخره باعث شکست دشمن و پیروزی مسلمین گردید.
و در حدیثی پیامبر فرمود: هر دروغی در پرونده انسان دروغ نوشته می‌شود مگر دروغی که در جنگ گفته شود؛ زیرا جنگ خدعه و فریب است.[38]
4- وعده شوهر به همسر: هرگاه زن از شوهر چیزی بخواهد که تهیه آن بر شوهر واجب نیست، جایز است به همسرش قول مساعد و جواب مثبت و وعده انجام  خواسته او را بدهد گر چه قصد عمل به وعده خویش را نداشته باشد و بعد هم به وعده‌اش وفا نکند و علت جواز دروغ در این مورد، این است که از وقوع اختلاف و یا تشدید آن و سوء تفاهم بین زن و شوهر پیشگیری شود و البته احتیاط اکتفا به حد رفع ضرورت است. پیامبر اکرم(ص) فرمود: دروغ در سه مورد نیکو است: 1- مکر و فریب در جنگ. 2- وعده دادن شوهر به همسر. 3- اصلاح بین مردم.[39]
5- بعث و زجر در تربیت اولاد: هرگاه والدین با مربی بخواهد در مقام تربیت، ‌فرزند یا کودکی را به انجام کارهای نیک وادار کند، و از ارتکاب کارهای زشت بازدارد. جایز است به عنوان بعث و تشویق و ایجاد انگیزه‌ برای انجام کار نیک و یا بعنوان زجر و تهدید و عاملی بازدارنده از کار زشت، به فرزند خویش وعده وعید دهد، گر چه تصمیم نداشته باشد به آنچه می‌گوید عمل کند. مثلاً اگر می‌خواهد فرزند کار نیکی را انجام دهد به او وعده پاداش دهد و اگر می‌خواهد فرزندش را از انجام کار بد و زشتی بازدارد به او وعید کیفر دهد.
  البته لازم به تذکر است که آنچه جنبه تشویق و ترغیب در انجام کارهای نیک دارد باید انسان در صورت امکان به آن عمل کند و از خلف وعده اجتناب ورزد ولی در جائیکه عملی ساختن وعده میسر نبوده و موجب عسر و حرج باشد، گفتن آنچه مي‌داند که نمي‌تواند به آن عمل نماید بلا اشکال است.
 
درمان دروغ:
 بهترین راهی که انسان را از دروغ گفتن باز می‌دارد این است که توجه پیدا کند که دروغ گفتن مذموم‌ترین صفات است و بواسطه دروغ مورد قهر و غضب الهی واقع، و در آخرت به آتش دوزخ گرفتار خواهد شد و در دنیا دیر یا زود دروغ او فاش و حقیقت امر آشکار می‌گردد و او بین مردم رسوا و مطرود و منزوی خواهد شد و دیگر کسی برای سخن او ارزش و اعتباری قائل نیست و در واقع مرده‌ای در میان زندگان است.
  امیرالمومنین(ع) می‌فرماید: دروغگو با مرده برابر است؛ زیرا برتری انسان زنده بر مرده این است که مردم به او اعتماد می‌کنند و برای سخن او ارزش قائل هستند اما هنگامی که به سخن او اعتمادی نباشد زندگی او پوچ و باطل است.[40]از طرفی انسان با شناخت ریشه‌های دروغ و قطع آن می‌تواند خود را از آلودگی به دروغ و ابتلاء به این آفت خطرناک مصون دارد.[41]
 


[1] . مرکز فرهنگ و معارف قرآن؛ برگزیده فرهنگ قرآن،‌قم، انتشارات بوستان کتاب، 1387ش، چاپ اول، ص 369.
[2] . مصطفوی،‌حسن؛  التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، الدائره العامة للمراکز و العلاقات الثقافیه، 1368، الطبعه الاولی، ج 10؛ ص 34.
[3] . شعرانی، ابوالحسن؛ نثر طوبی، تهران، انتشارات اسلامیه،‌ص 331.
[4] . الاصفهانی،‌الراغب؛ مفردات الفاظ القرآن، دمشق، دارالقلم، 1412،‌الطبعة الاولی، ص 704.
[5] . ابن منظور؛ لسان العرب، لبنان- بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1419، طبعه الثالثه، الجزء الثانی عشر، ص 50.
[6] . معلوف، لویس، المنجد فی اللغة، تهران، انتشارات اسلام، 1380، چاپ دوم، ص 678.
[7] . قیومی، مصباح اللغة، مصر، 1313، ص 87.
[8] . امین، محمد؛ آفات زبان، تهران، افست کیا، ص 67.
[9] . ترجمه مکارم شیرازی، صف،2-3.
[10] . همان، نحل،105.
 

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






نویسنده: مرتضی عامری خواه | چهار شنبه 3 اسفند 1390 - 18:39

آخرین مطالب

» fasdfasd ( 1391/11/18 )
» sfsdfsdf ( 1391/11/16 )
» sdadasdas ( 1391/11/16 )
» همه چه هست ( 1391/11/16 )
» همه چی هست ( 1391/10/5 )
» تتننتاتن ( 1391/10/5 )
» Key Code برای Call of Duty 4 ( 1391/6/12 )
» دانلود انیمیشن فوق العاده ی partly cloudy ( 1391/6/12 )
» دانلود گل فوق العاده بارسلنا به چلسی در دقیقه ی 93 (جام ملت های اروپا) ( 1391/6/12 )
» بررسی نوت بوک Asus K42D با پردازنده AMD ( 1391/6/11 )
» ال جی تلویزیون سه بعدی ۵۵ اینچی OLED خود را با بدنه فیبر‌کربن و ضخامت ۴ میلیمتر رونمایی کرد ( 1391/6/11 )
» تولید PSP GO متوقف شد ( 1391/6/11 )
» کنسول جدید PlayStation 4 سونی، به زودی در بازار جهانی ( 1391/6/11 )
» گرافیک Xbox 720 هم سطح فیلم Avatar خواهد بود ( 1391/6/11 )
» قهوه خوشحال! ( 1391/6/11 )
» ایکس باکس بعدی مجهز به پردازنده 16 هسته‌ای خواهد بود ( 1391/6/11 )
» تجربه متفاوت بازی در کنسول Wii U نینتندو [E3 2012 ( 1391/6/11 )
» دانلود گل فوق العاده crist ronaldo ( 1391/6/11 )
» یک چیز خیلی باحال ( 1391/6/11 )
» لطیفه های زیبا ( 1391/6/11 )
» پ ن پ (1) ( 1391/6/11 )
» آیا می‌دانید ؟؟؟ ( 1391/6/11 )
» شایعه : احتمال ساخت و عرضه Xperia Play 2 ( 1391/6/11 )
» تلویزیون سه بعدی- 3D TV - LG / ال جي 47LX9500 - 3DTV ( 1391/6/11 )
» ps3 vs xbox 360 ( 1391/6/11 )
» عوامل "قهوه تلخ" در انتظار تسویه حساب ( 1391/6/11 )
» رمز و کد تقلب های بازی call of duty 4: Modern Warfare ( 1391/6/10 )
» رمز های کانتر سورس ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (9) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (8) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (7) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (6) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (5) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (4) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (3) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (2) ( 1391/6/10 )
» معرفی بخشی از بهترین انیمیشن های سال 2012 (1) ( 1391/6/10 )
» آی او اس 6 به روایت تصویر ( 1391/6/10 )
» معرفی نکسوس 7 - نخستین تبلت گوگل ( 1391/6/10 )
» درآمد 150 میلیارد دلاری آیفون برای اپل طي 5 سال ( 1391/6/10 )
» چرا بروز رسانی اندروید 4 برای اچ تی سی دیزایر اچ دی عرضه نمی شود؟ ( 1391/6/10 )
» تاریخ عرضه رسمی ویندوز 8 و تبلت سرفیس مایکروسافت مشخص شد ( 1391/6/10 )
» مدرک 132 صفحه ای اپل برای اثبات کپی برداری سامسونگ از آیفون ( 1391/6/10 )
» دلایل انتخاب سیستم عامل اندروید طبق بررسی اپل ( 1391/6/10 )
» بهترین گوشی های سال از دید اتحادیه تصویربرداری و صوت اروپا (2012-2013) ( 1391/6/10 )
» معرفی گلکسی نوت 2 توسط سامسونگ ( 1391/6/10 )
» مشخصات عمومی سامسونگ Galaxy Camera ( 1391/6/10 )
» بررسی تخصصی LG Optimus 3D ( 1391/6/10 )
» عکس و مشخصات لامبورگینی ( 1391/6/10 )
» مشخصات بوگاتی ویرون Bugatti Veyron ( 1391/6/10 )
 

لینکستان

نویسندگان

ADS

درباره ما